Bijbelse dieren vertellen geen fabeltjes
Recensies

Nederlands Dagblad, maart 2009

Een fabeltjesboek zonder fabels. Zo noemt de uitgever dit aardige boekje, waarin Bijbelse verhalen worden herverteld vanuit de beleving van dieren. Nou ja, dieren met menselijke eigenschappen dan, dat is kenmerkend voor fabels. Bovendien gaat het niet altijd om Bijbelverhalen sec, maar neemt Frits Jongboom bijvoorbeeld een tekst uit het boek Spreuken tot uitgangspunt. Zoals van het miertje Tamar dat steeds druk in de weer is en in gesprek komt met een jongen, Abel, die opgroeit voor galg en rad, nooit wat uitvoert en van zijn vader de opdracht heeft gekregen om inspiratie op te doen bij die kleine, ijverige diertjes. Wat Jongboom allemaal vertelt, is voor een ervaren Bijbellezer heel vertrouwd, maar door de originele vorm van zijn verhalen lijken sommige dingen nieuw.

Bibliotheken, maart 2009

In veel bijbelverhalen spelen dieren een rol. Bekend zijn Jona in de walvis en de haan die kraaide bij de verloochening van Petrus. In dit bundeltje worden deze twee en acht andere verhalen - onder meer die van de Goede Herder die het verloren schaap zoekt - naverteld vanuit de beleving van de desbetreffende dieren, een stijlfiguur die de ene lezer meer zal aanspreken dan de andere. De bedoeling van de schrijver, predikant in de kerk van de Nazarener in Purmerend, de bijbelverhalen op nieuwe wijze tot leven te brengen, is echter onmiskenbaar.

Stentor, maart 2009

Met een duidelijke christelijke boodschap staat voormalig Zwollenaar, schrijver en predikant Frits Jongboom centraal in het EO radioprogramma 'Stem in de stilte'.
Programma maker Joop van der Elst maakt een portret van Jongboom en het boekje 'Bijbelse dieren vertellen geen fabeltjes'. In dit boekje voor volwassenen worden bijbelse verhalen herverteld vanuit de beleving van dieren.

 


Alle artikelen/ interviews te lezen in: In de Media


 


Welkom op de site van Frits Jongboom!

Home Contact